1st Swedish Looping Festival


Hej!

16 maj till 4 juni 2003 genomför vi Sveriges första looping-festival (med stöd från bl.a. Konstnärsnämnden). Det blir en turnerande festival centrerad kring tre av världens mest hängivna Live-Looping-musiker Rick Walker (USA), Matthias Grob (Brasilien/Schweiz) och Per Boysen (Sverige). Vi gör nedslag på lämpliga spelplatser där lokala artister bjuds in att deltaga. Dessutom genomförs seminarier på vissa platser, exempelvis musikskolor.


Vad är Live Looping?

En loop är en ljudslinga som upprepas. Vi skapar musik direkt i nuet genom att placera in ljud i olika loopar. Looparna kan vara av olika längd för att skapa spännande polyrytmik. En loop behöver heller inte vara statisk utan kan växa och utvecklas under hela konserten. Vi loopmusiker använder, förutom våra musikinstrument, ofta elektroniska realtidssamplers för att spela in och manipulera looparna. Man spelar instrument med händer och lungor medan man loopar, klipper, klistrar, förvränger och bygger ny musik med fotpedaler alltmedan man spelar vidare. Extra spännande blir det när flera musiker "synkar" sina loop-riggar medan man spelar tillsammans.


Nytt lyssnande

För en konsertpublik innebär Live Looping ett nytt slags lyssnande. Man möter inte "ett färdigt verk" utan kan följa med i detalj hur varje musiker bygger upp musikstycket, del för del - loop för loop. En rituell magi som är lika unik varje gång den åkallas.

Press, arrangörer och allmänt intresserade kan kontakta:

Per Boysen (08 - 34 11 81, 070 441 67 13) per@boysen.se
Rick Walker (USA 831) 425-8659 GLOBAL@cruzio.com

Högupplösta bilder laddas ner här
  Turnedatum  
Rick Walker är kompositör, multiinstrumentalist och slagverkare som plöjt ny mark under de senaste tjugofem åren. Rick är en av grundarna av The World Beat Movement och spelar fler än tusen slagverksinstrument från världens alla hörn. Han har studerat rytmer från Västafrika, Karibien, Brasilien, Mellanöstern, Indonesien, Indien, Europa, Nordamerika samt keltiska rytmer. Rick har också en enastående arsenal av vokala tekniker till sitt förfogande; övertonssång, halssång, beatboxing, joddling och pygmé-flaskblåsning-falsettsång. Rick Walker har spelat för tiotusentals rejjvare och anser att live looping är framtidens folkmusik.Matthias Grob var genast pigg på att hänga på den här turnén och sprida looping-evangeliet i Sverige. Det är fantastiskt roligt både för att Matthias är en underbar musiker och för att han faktiskt är uppfinnare av ett verktyg många loopmusiker och DJ:s använder, Echoplex Digital Pro. Snilleblixten planterade sig redan 1987 i Matthias hjärna, men han fick kämpa hårt för att tillverkningen skulle komma igång via Oberheim och Gibson. Matthias är född i Schweiz men har numera sin uppfinnarverkstad i Brasilien, när han inte turnerar utomlands med sin specialkonstruerade Paradis Elegy gitarr och två Echoplex.Per Boysen började 1984 spela Live Looping med dåtida digital loopelektronik, tenorsax och elgitarr. Experimenterandet med olika improvisationstekniker, elektronik och alternativa konsertformer har sedan fortsatt parallellt med övriga engagemang inom art performance och filmmusik. Andra musikaliska världar han genomrest är studiomusikervärlden (bla LeMarc guldalbum) och den kommersiella skivartistvärlden (Plastico, multinationell lansering 1996). Dessutom undervisar han, skriver böcker och föreläser. Medverkar som stockholmsredaktör i svenska gitarrmagasinet FUZZ sedan starten 1997.

Biography - CD loop.pool 
 
 
  Biography
  Biography - www.boysen.se
Mediabevakning:

Smålandsposten
Turnéstart i Götet
FUZZ gitarrmagasin

Teveprogrammet Musikspegeln tillbringade en hel dag med oss
för att filma ett reportage som sänds senare i höst.

CNN:s The Music Room gjorde intervjuer och filmade två solostycken
framförda av Matthias Grob och Per Boysen vid Stockholm Electronica.